Biyolojik Bilimler Bölümümüzün Parlar Vakfı'ndan iki ödül aldığını gururla duyurmak isteriz. Prof. Dr. Zeki Kaya 2022 Yılı Bilim Ödülü'ne, Prof. Dr. Sreeparna Banerjee 2022 Yılı ODTÜ Eğitimde Üstün Başarı Ödülü'ne layık görülmüştür.

Parlar Vakfı 2022 Yılı Bilim Ödülü

Prof. Dr. Zeki Kaya

Web of Science Researcher ID: C-5369-2015
Scopus Author ID: 7004313478
Araştırmacı Profili ORCID: 0000-0001-9381-9688

Prof. Dr. Zeki Kaya bitki türleşmesi ve evrimi üzerine çalışmaktadır. Ana araştırma faaliyetleri, ağaçların popülasyon genetiği, türleşme ve bitki türlerinin evrimi ile mahsulün evcilleştirilmesi ve evrimi ile ilgili antik DNA çalışmalarına odaklanmaktadır.


Parlar Vakfı 2022 Yılı ODTÜ Eğitimde Üstün Başarı Ödülü

Prof. Dr. Sreeparna Banerjee

Web of Science Researcher ID: AAZ-6742-2020
Scopus Author ID: 7404545907
Araştırmacı Profili ORCID: 0000-0003-4596-6768

Prof. Dr. Sreeparna Banerjee kolorektal kanser ve metabolizma üzerine çalışmaktadır. Laboratuvarın birincil odak noktası, kanser hücrelerinde metabolizmayı düzenleyen yolaklardır. Proteinlerin, lipitlerin ve yağ asitlerinin kontrolsüz metabolizması, kanserin ayırt edici özelliği olarak giderek daha fazla takdir edilmektedir. Bu nedenle, bu metabolik değişiklikleri düzenleyen sinyal yolaklarının, metabolik deregülasyonları ve ilaç geliştirmeye yönelik yeni hedefleri daha iyi anlamak için incelenmesi gerekir. Ek olarak, belirli besin maddelerinin ve amino asitlerin açlıktan ölmekte olan kanser hücreleri de kemoterapiye duyarlılıklarını artırabilir. Kolorektal kanseri model olarak kullanan laboratuvarımız, lipid ve karbonhidrat metabolizması ile ilgili yolaklara ve bu biyoaktif bileşiklerin enflamatuar yolların düzenlenmesinde oynadığı role sistematik olarak odaklanmaktadır.


Parlar Vakfı Duyurusu

Prof. Dr. Mustafa N. Parlar’ı (1925-1980) saygıyla anıyoruz…

Prof. Dr. Mustafa Parlar, Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nin 1956’da kuruluşunu takiben 1957’de Eğitim Direktörü olarak Üniversite’de göreve başlamıştır. Mühendislik Fakültesi kurucu dekanı olarak görev yapmıştır.

Genç Türkiye Cumhuriyeti’nin yarınlara olan umudunu ve bilimin ışığına olan inancını yansıtan Orta Doğu Teknik Üniversitesi ve özellikle Mühendislik Fakültesi Parlar hocamızın katkılarıyla şekillenmiştir.

Değişime bilimsel düşünce ile öncülük eden, yetişmesine vesile olduğu araştırmacılarla yeni ufuklara giden yolları açan, yaptığı araştırmalarla örnek bir bilim insanı olan Prof. Dr. Mustafa Parlar’ı, genç yaşında, 19 Aralık 1980’de kaybettik.

Prof. Dr. Mustafa Parlar, endüstriyi destekleyen teknolojileri ile toplumsal itici güç olan, yeni nesilleri ülkemize yararlı olacak bilgi ve becerilerle donatan, kısacası toplum için var olan bir üniversite görüşü ile öğrencilerine yol göstermiştir. Kısacık hayatına; hayallerini, mühendisliğe olan sevgisini, çalışkanlığını, başarılarını sığdıran PARLAR hocamızı sevgi ve saygı ile anıyoruz.

Mustafa Parlar hocamızın bilimsel üretime ve üretilen bilgiyi yaygınlaştırmaya verdiği önemi vurgulamak için Vakfımız her yıl Bilim, Hizmet ve Araştırma Teşvik ödülleri için başvuru almaktadır. 2022 yılı için çok sayıda değerli başvuru alınmıştır. Ödül alan saygıdeğer bilim insanlarını içtenlikle tebrik ederiz..

Ülkemizde yaşanmakta olan afet sebebi ile ödül kazananlarımız geç ilan edilmiş olup, ödül günü programımız ilerleyen günlerde web sayfamızda yayınlanacaktır. Anlayışınız için teşekkür ederiz.

2022 Yılı Ödülleri


Son Güncelleme:
06/07/2023 - 12:17